Kültürpark’ta sıfır karbon farkındalığı
Sıfır karbon hedefi doğrultusunda 2030 yılında hayata geçirilen SUMP İzmir, kentin geleceği için sokaklara çıktı. Vatandaş forumlarında İzmir’in sürdürülebilir ulaşım rotası belirlenirken, Kültürpark’ta karbon salınımı ve çevre dostu ulaşım araçları konusunda farkındalık yaratıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa Birliği (AB) ile birlikte yürüttüğü İzmir Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı (İzmir Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planına AB Desteği-SUMP İzmir) kapsamında, vatandaşlar üç gün boyunca İzmir’in sürdürülebilir ulaşım hedeflerini tartıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen “İzmir Caddesi’nde SUMP” etkinlikleri kapsamında Buca ve Karşıyaka’da forumlar, Kültürpark’ta ise bir dizi farkındalık çalışması gerçekleştirildi.
Programın son gününde Kültürpark’ta farkındalık ve moral etkinlikleri gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Kadir Efe Oruç, SS İzmir Köy Koop. Sendika Lideri Neptün Soyer, Anadolu Efes Kümelenmesi Kurumsal Bağlantılar ve İlişkiler Yöneticisi Selda Susal Saatçi, Türkiye’nin önde gelen sosyal medya fenomenleri, içerik üreticileri, gezi ve gezi yazarları, üniversite öğrencileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
24 araçlık farkındalık etkinliği
Kültürpark’a getirilen 24 otomobil, 24 bisiklet ve 1 otobüs ile karbon ayak izi konusunda farkındalık yaratıldı. Etkinlikte, tek bir otobüste farklı otomobillerde 24 yolcu ve diğer 24 bisikletin trafiğinin kapsadığı alan ortaya çıkarılırken, araçların karbon emisyonlarına dikkat çekildi. Etkinlik katılımcıları tarafından Kültürpark’ın zemindeki karbon ayak izini anlatan boyama etkinliği düzenlendi. Ardından hep birlikte sahaya çıkarılan bisikletler, katılımcıların gönüllerini fethetti. Bisiklet boyama etkinliğine vatandaşlar kendi bisikletleriyle eşlik etti.
“Probleme katılmak, sorunu çözmek kadar değerlidir”
Çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Kadir Efe Oruç, “İzmir’de Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı hazırlıkları kapsamında bu çalışmalar yapılıyor. Biz buna kısaca SUMP diyoruz. Çok geniş bir grupla bu çalışmaları yürütüyoruz. Uzun vadede ulaşımı ve hareketliliği nasıl sağlayabiliriz konusunda birçok yerden analizler yapmaya çalıştık. Ayrıca ekstra vatandaş forumları ile elde ettiğimiz bilgileri desteklemeye çalışıyoruz. Vatandaş forumlarına yaklaşık 500 kişinin katılımı oldu” dedi.
“Sıfır karbon hedeflerimize ulaşmak için çalışıyoruz.
Kadir Efe Oruç, “İzmir, sürdürülebilir ve temiz enerji kaynakları ve ulaşım altyapısı ile Türkiye’nin lider şehridir. Bisiklet yolları, deniz ve raylı sistem ulaşımı ile Türkiye’de gelecek vaat eden bir şehirdir. Liderimiz Tunç Soyer’in vizyonu bizi çok daha iyi bir geleceğe taşıyabilir. Halen devam eden Buca Metro, Narlıdere Metro, Çiğli Tramvay gibi projeler, yapılması planlanan raylı sistem projeleri, bisiklet yolları, elektrikli yolcu gemileri gibi projelerle birlikte 2030 ve 2050 yıllarında sıfır karbon hedeflerimize ulaşmak için çalışıyoruz.
“Başkan Soyer’in sıfır karbon imzasında yer almalıyız”
Gençlerle birlikte etkinliklere katılarak sürdürülebilir bir gelecek için bilinçlendirme çalışmalarına destek veren İzmir Köy Kooperatifi Birliği Lideri Neptün Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer liderliğinde uluslararası anlaşmalara imza atması çok değerli. 2030 ve 2050’de karbon salınımını sıfıra indirmek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bu imzası, vatandaşın yanında olmamız gerektiğinin imzasıdır. Bunu açıklamaya çalışıyoruz. Üniversite öğrencilerimiz var. Bu en güzeli. O yaş grubundaki insanların katkıda bulunması çok değerli. Bugün bir otobüsün taşıdığı yolcu sayısına göre arabaların ve bisikletlerin kapsadığı alanı hep bir arada görmüşüzdür. Baktığımızda yaşam sürelerimizi ne kadar daralttığımızı ve nefes alacak ne kadar az yer bıraktığımızı gördük. Bunu biraz anlatmaya çalışıyoruz” dedi.
“İzmir kendini geliştiren bir ulaşım vizyonuna sahip”
Neptün Soyer, “Bugün İzmir’in yüzde 40’ın üzerinde yürüyebilen bir şehir olduğunu öğrendim. İzmir gerçekten de yürünebilir bir şehir. Bunu artırmak bizim elimizde. Bu yüzden bugün burada olduğum için çok mutluyum. İzmir şehir içinde metroyu rahatlıkla kullanabilirsiniz. Aliağa’dan Selçuk’a ve havalimanına İZBAN kullanarak Alsancak’a ulaşabilirsiniz. Buradan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım araçlarıyla İzmir’in her yerine yayabilir ya da yürüyerek gidebilirsiniz. Bu anlamda İzmir gerçekten kendini geliştiren ve uluslararası gündemi yakalayan bir ulaşım vizyonuna sahip” dedi.
“İzmir’de bisiklet sürmek çok kolay”
İzmir’de bisiklet ulaşımının hayatın bir parçası olduğuna değinen Neptün Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bunu halkla birlikte yaygınlaştırıyor ve geliştiriyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bisiklet sürmesi kimi zaman hayal ürünü olarak algılanıyor. Bunu çok şaşırtıcı buluyorum. Ortaokula başladığımda karne ikramı olarak aldığım bisikletin verdiği memnuniyeti hiç unutamam. Bisiklet çok değerli bir şey. Sadece hobi olarak kullanılacak bir şey değil. İşe giderken, okula giderken ve günlük hayatın her alanında kullanabilirsiniz. İzmir’de bisiklet ulaşımı çok kolay ve bunu destekleyen bir yerel yönetimimiz var” dedi.
“İzmir sürdürülebilir ulaşımda çok ileride”
Farkındalık çalışmaları için etkinliklere katılan Şef Serpilay Salkım, “Birçok şehir gezdim; Sürdürülebilir ulaşımda İzmir’in diğer şehirlerin çok önünde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikle tramvay yolları, bisiklet yolları ile. Alsancak’ın bir de artı tarafı var. Arabayı bırakıp metro, tramvay, otobüs ve kendi scooter’ımı kullanabilirim. Geleceğimizi düşünüyorsak lütfen birlikte karbon ayak izimizi azaltalım, elektrikli araçlara ve toplu taşımaya yönelelim.”
“İzmir’in sürdürülebilir projelerini yürekten alkışlıyorum”
Uzman Diyetisyen Betül Karakuş, “Hem sürdürülebilir ulaşımın teşvik edilmesi hem de çevreci ulaşımın artması çok umut verici. Bu çalışmaları duyurmak bizim görevimiz. Tramvayı evimin ve işimin ortasında kullanıyorum ve bunu her gün paylaşıyorum. Bunun yanı sıra sürdürülebilir bir ulaşım için bisikleti hayatıma dahil etmeyi düşünüyorum. İzmir’in sürdürülebilir projelerini yürekten alkışlıyorum. Bu konuda liderimize teşekkür etmek istiyorum. Sürdürülebilirlik her yerde. Özellikle toplu ulaşım ağı sürdürülebilir ulaşımda çok değerli bir sisteme sahiptir. İzmir’in bu bahiste öncü olacağını düşünüyorum” dedi.
“SUMP konseptinin hayata geçirilmesi yaşanabilir şehirler için çok önemli”
SUMP faaliyetlerine 24 bisiklet bağışlayarak katkı sağlayan Anadolu Efes Grubu Kurumsal Bağlantılar ve İlişkiler Müdürü Selda Susal Saatçi, “Ulaşım deyince ülkelerin karbon emisyonlarında değerli bir paya sahip olduğunu görüyoruz. Bu nedenle SUMP konseptinin uygulanmasının şehirler için temiz toplumlar yaratmak ve insanlar için daha yaşanabilir şehirler yaratmak adına değerli olduğunu düşünüyorum. Anadolu Efes’in 2030 sürdürülebilirlik hedefleri arasında toplumsal fayda ve insan odaklı değer yaratmak da çok değerli. Bu projede yer aldığımız için çok mutluyuz. İzmir’in bizim için çok kıymetli bir yeri var. Burası ilk fabrikamızı kurduğumuz yer olduğu için köklerimiz bu şehre kadar uzanıyor. Bizim için çok değerli” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı